Constructii, turism si alimentatie, comert, mecanica – sunt doar cateva din domeniile puse la dispozitia elevilor de clasele a IX-a care vor sa-si continue studiile, din toamna, in clasele cu invatamant profesional. Toate meseriile au prezentat interes pentru bobocii de liceu. Cu o singura exceptie: confectii produse textile. In ciuda faptului ca exista o oferta bogata pe piata muncii, iar firmele de profil s-au inghesuit sa preia in practica viitorii cursanti, elevii nici nu vor sa auda de acest domeniu.
Unitatile de invatamant care vor avea clase de invatamant profesional organizeaza in saptamana 5-9 martie, in parteneriat cu agentii economici, activitati de informare a elevilor de clasele a IX-a despre oferta educationala. Toate acestea se deruleaza in cadrul unui proiect intitulat Saptamana meseriilor.
Inspectorul scolar de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Rodica Costache, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca acest proiect se adreseaza atat elevilor, cat si parintilor acestora si cadrelor didactice. In saptamana aceasta, elevii si cei interesati pot participa la activitatile desfasurate de catre agentii economici inscrisi pentru colaborare cu scolile care vor avea clase de invatamant profesional in anul scolar urmator. In cadrul vizitelor, elevii se vor putea familiariza cu meseriile pentru care ar opta sa se scolarizeze, a declarat Rodica Costache.
Proiectul planului de scolarizare in invatamantul profesional pentru anul scolar urmator incadreaza mai multe meserii, printre care mecanica, turism si alimentatie, comert, constructii instalatii si lucrari publice etc. Toate aceste meserii au prezentat interes in randul elevilor din judet, cu o exceptie: confectii produse textile. Potrivit sursei citate anterior, aceasta problema a fost discutata chiar si la nivel regional, in cadrul intalnirilor cu inspectorii scolari generali din judetele incluse in regiunea de Nord-Vest a tarii, cu directorii Agentiilor pentru Ocuparea Fortei de Munca si cu reprezentantii Ministerului Educatiei. Aceasta meserie, confectii produse textile, nu a prezentat interes pentru elevii de liceu din judet. Chiar daca exista cerere pe piata muncii in domeniu, nu a existat nicio solicitare din partea elevilor de a urma cursurile de confectii produse textile. Nici macar pentru anul in curs nu au fost formate toate clasele propuse in planul de scolarizare din domeniul textilelor. Prin urmare, nu vom avea anul viitor clase profesionale in acest domeniu, a mentionat inspectorul Costache.
Cerere mare pentru mecanici-auto
De cealalta parte, una dintre cele mai cerute meserii este cea de mecanic-auto. Datorita solicitarilor venite din partea elevilor, numarul de locuri din invatamant profesional a fost suplimentat cu o clasa ce va functiona la Grupul Scolar Cserey-Goga Crasna. Un numar de 28 de elevi din bazinul Crasna si-au exprimat in scris optiunea de a urma cursurile profesionale in domeniul mecanica-auto. In acest sens, a fost infiintata o noua clasa pentru anul scolar urmator, a afirmat inspectorul scolar.
Un numar de zece unitati scolare din judet au propus in planul de scolarizare infiintarea de clase in invatamantul profesional, totalizand peste 200 de locuri. Astfel, vor functiona urmatoarele clase: in domeniul mecanic – la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian Zalau (o clasa cu 28 de locuri), Grupul Scolar Liviu Rebreanu Hida (o clasa) si Grupul Scolar Ioan Ossian Simleu Silvaniei (o clasa); in domeniul constructiilor – la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau (o clasa); in domeniile comert si turism si alimentatie publica – la Grupul Scolar Voievod Gelu Zalau (doua clase); in domeniul fabricarii produselor din lemn – la Grupul Scolar din Sag (15 locuri); in domeniul mecanica – Grupul Scolar Cserey-Goga Crasna (28 de locuri).
De asemenea, pana la aceasta data, zeci de firme din judet si-au exprimat optiunea de lua in practica elevii care vor studia, din toamna, in clase profesionale.
Bursa de 200 de lei lunar
Inscrierile pentru clasele profesionale incep in luna mai, iar elevii care sunt admisi vor primi lunar burse in valoare de 200 de lei. In situatia in care cererea depaseste oferta de locuri, scoala, impreuna cu operatorii economici parteneri, vor selecta pe cei mai potriviti prin intermediul interviurilor sau probelor de aptitudini.
Procesul educational prevazut in cadrul scolilor profesionale va dura doi ani. In primul an de studiu, cursurile sunt programate 40 la suta teorie si 60 la suta practica (ce poate fi facuta la angajator), in timp ce al doilea an va fi 25 la suta teorie si restul practica. Practica va fi preponderent la firma, dar se va putea organiza si la scoala, daca scoala are toate capacitatile necesare pentru respectarea cerintelor conform contractului dintre scoala si firma. La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare de profesionist adevarat in meseria pe care o va face si un certificat care va fi recunoscut la nivel european.
La finalizarea studiilor profesionale cu succes, elevul poate opta pentru inscrierea in clasa a XI-a pentru a absolvi cursurile liceale cu diploma de bacalaureat.
Pentru mai multe detalii legate de inscrierea la invatamantul profesional, elevii interesati au la dispozitie o brosura informativa distribuita in toate liceele. De asemenea, informatii se pot gasi pe site-ul www.alegetidrumul.edu.ro sau apeland numarul telverde gratuit 0800 816 260.